Over WAKO NL

WAKO Nederland Logo

WAKO Nederland

WAKO Nederland is sinds 2006 de vertegenwoordiger van de internationale kickboksfederatie WAKO in Nederland. Wij zijn aangesloten bij Vechtsport Organisatie Nederland (VON), ook zijn wij convenantpartner van de Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) en werken samen met onze overheid om het kickboksen in Nederland toegankelijk te houden voor jong en oud. Atleten van WAKO Nederland delen mee aan toernooien over de hele wereld en kwalificeren zich hierdoor voor de hoogst haalbare sportevenementen die er zijn binnen het kickboksen. De World Games, de Combat Games en de European Games zijn evenementen die door het International Olympic Committee (IOC) worden georganiseerd voor Niet Olympische sporten, zoals het kickboksen. Samen met Team NL doen onze atleten mee om de medailles naar Nederland te halen. In 2017 was Sarèl de Jong de winnares van The World Games en benoemd tot de beste atleet van WAKO op dit evenement. Dit jaar, in 2022, zal Dajenka Meijer Nederland vertegenwoordigen in de USA op The World Games. Door haar behaalde wereldtitel in Italië is ze als eerste geplaatst op The World Games en zal zij proberen opnieuw de gouden plak mee te nemen naar Nederland. Naast deze internationale toernooien organiseert WAKO Nederland elk jaar de Yokoso Dutch Open (YDO), een internationaal toernooi met meer dan 1200 deelnemers in Amsterdam. Vanwege COVID en de bijbehorende restricties hebben wij even geen evenementen kunnen organiseren, maar die komen er weer aan! Houd onze agenda in de gaten voor alle evenementen in en buiten Nederland.

WAKO Internationaal door het IOC erkend

WAKO Internationaal is erkend door de IOC. We kunnen nu officieel zeggen dat wij niet enkel een erkende sport zijn, maar ook bij de Olympische Familie toebehoren. Voor alle die zich nu gaan afvragen of we op de Olympische Spelen komen is het antwoord: Nog niet. We zijn erkend en het worden van een Olympische sport is weer een volgende stap. Zoals jullie weten liggen de Olympische sporten vrijwel vast en dit zal niet snel veranderen. Wel kunnen we nu tot de 5 sporten behoren die elke 4 jaar worden toegevoegd door het organiserende land.

WAKO, voluit ‘World Association of Kickboxing Organizations’is de internationale kickboksorganisatie met ‘Tatami’ (wedstrijdmat) sporten en ‘Ring’ sporten.

WAKO heeft vertegenwoordiging in 131 landen, met wereldwijd ruim 4 miljoen leden en meer dan 40 duizend aangesloten scholen.

In bijna alle landen van Europa is WAKO de kickboksbond met erkenning door de Nationale Olympische Comités en/of Ministeries van Sport van deze landen. Wij streven ook naar eindelijk erkenning door het NOC*NSF voor kickboksen.

Sinds 30 november 2018 is WAKO officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en heeft hiermee de hoogste erkenning die een sport kan hebben.

WAKO is wereldwijd dé erkende IOC-kickboksbond en WAKO-leden kunnen/mogen deelnemen aan internationale toernooien, zoals The World Games, Asian Games, University Games en World Combat Games. Door de recente IOC-erkenning zullen er de komende jaren nog meer internationale toernooien erbij komen, zoals de European Games en de Mediterranean Games.

Om de twee jaar zijn er WAKO Wereldkampioenschappen, die met WAKO Continentale Kampioenschappen worden afgewisseld, in het geval van Nederland dus de WAKO Europese Kampioenschappen. Deze kampioenschappen zijn uitsluitend toegankelijk voor WAKO-leden van alle leeftijdsklassen en in alle disciplines.

WAKO kent 7 verschillende Disciplines waarvoor de IOC-erkenning geldt, 4 disciplines op de Tatami en 3 in de Ring.

WAKO-disciplines op de Tatami

  1. Musical Forms
  2. Point Fighting
  3. Light Contact
  4. Kick Light

WAKO-disciplines in de Ring

  1. Full Contact
  2. Low Kick
  3. K1 Rules

Zie: www.wako.sport